Buurtschap Moesdijk Weert

ZUIDTRAC… N280 DOOR MOESELPEEL ECHT VAN DE BAAN?             klik op nieuws voor meer informatie

 
  Home        buurtschap        buurtcomitť Moesdijk        Actiewebsite        nieuws        contact        links

luchtfoto
foto's
de natuur
gastenboek
 

 


Buurtschap Moesdijk Weert.

Ons buurtschap ligt ten zuiden van het spoor Weert Roermond,ten oosten van Ringbaan Oost / Maaseikerweg en grenst aan de natuurgebieden Moeselpeel en Kootspeel. Het is een landelijk gebied met karakteristieke boerderijen en woningen, prachtige landerijen en rustige B wegen. In ons gebied zijn ook de voetbalvereniging DESM en de manege Rijo Stables gevestigd.

In het gebied wonen ca. 90 mensen, van jong tot oud, gezinnen met jonge kinderen, agrariŽrs en ondernemers. We hebben allemaal zeker 1 gemene deler; we zijn hier komen wonen om te leven nabij de natuur, we zijn buitenmensen en genieten van onze prachtige landelijke leefomgeving uitkijkend op Moesel- en Kootspeel.

We hebben nog geen officiŽle buurtvereniging, maar organiseren sinds een aantal jaren weer jaarlijks het buurtfeest, waar we weer eens kunnen bijpraten en lachen.

Veel Weertenaren uit omringende wijken Leuken, Graswinkel en Moesel zijn vaakgeziene gasten in ons gebied, ze komen hier om hetzelfde te doen als ons; genieten van de rust, de natuur, of om te wandelen, te fietsen, paard te rijden, of de hond eens lekker te laten rennen.

Ook veel fietsers en wandelaars van buiten Weert komen hier, logisch want er doorkuisen vele wandel- en fietsroutes dit gebied. Zo is er voor de fietsers: de knooppunt route, de LF-route en voor de wandelaars het Graaf van Hornepad, de OLAT route en de NS route.

Die routes lopen dwars door ons gebied en zijn vaak onderdeel van landelijke, regionale en zelfs grensoverschrijdende routes.

Vanuit het station komen dan ook vele wandelaars, bepakt met rugzak en landkaarten en verrekijkers. Als ze eenmaal onder het spoorviaduct doorgelopen zijn staan ze meteen vol in de natuur en kunnen langs de slingersloot "houtstraatlossing" door de landerijen via de Moeselpeel naar de Krang lopen.

De natuur

Het gebied tussen de spoorlijn en Moesel- en Kootspeel wordt aangemerkt als gebied met hoge landschappelijke waarde. In het bestemmingsplan ook aangeduid als bufferzone tussen het spoor en de beschermde natuurgebieden.

De oude akkers en natte graslanden worden doorsneden door sloten zoals de Houtstraatlossing en zijn broedplaatsen voor oa. de Kievit. Ook kolonies reigers leven er graag, want de sloten krioelen van de padden en kikkers. De jaarlijkse paddentrek is een betoverende gebeurtenis, de zomer komt eraan! De restanten van verspreide peelgebiedjes hebben elk weer hun eigen flora en fauna, roofvogels vliegen over en weer, de uil en de koekoek laten goed van zich horen, prachtig om te zien maar ook zeker om te horen op een zwoele avond.

Kortom: het is hier prachtig en dankzij de inspanningen van natuurbeheerders zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar ook de bewoners die van hun woningen en tuinen een lust voor het oog maken. Het sausje van de stilte en de bosranden met doorkijkjes, maken het helemaal af.

 

 

 

© Buurtschap Moesdijk Weert
laatste update: 03-10-2011